Rechtstelefoon

View Original

Kan ik energiebesparende maatregelen afdwingen bij mijn verhuurder?

Het isoleren van een woning is steeds vaker regel dan uitzondering, zeker met de stijgende gasprijzen. Het is dan ook goed voor te stellen dat het prettig is om in een huurwoning te wonen waar de verhuurder energiebesparende maatregelen heeft genomen. Maar wat nu als de verhuurder dit niet wilt doen? Hoe zit het wanneer de verhuurder isolerende maatregelen wil nemen en dan de huurprijs verhoogt? In dit artikel leest u hier meer over. 

Energiebesparende maatregelen

Zoals het woord al aangeeft, zorgen energiebesparende maatregelen ervoor dat u door aanpassingen of voorzieningen in uw woning energie bespaart. U kunt als voorbeeld denken aan een zuinige cv-ketel, het isoleren van de gevel en het dak, maar ook aan zonnepanelen en het aanleggen van een warmtepomp. Afhankelijk van wat u verwacht van uw verhuurder, kan een dergelijke maatregel afgedwongen worden bij de rechter. Een beroep op energiebesparende maatregelen zal afhankelijk van de omstandigheden van het geval toegewezen worden door de rechter. 

Verzoek aan de verhuurder

In principe bestaat er geen verplichting voor de verhuurder om energiebesparende maatregelen te nemen. Het staat u echter altijd vrij om te vragen en om anders, afhankelijk van de omstandigheden, dit bij de kantonrechter af te dwingen. Uiteraard dient men in de praktijk eerst de verhuurder te verzoeken om energiebesparende maatregelen te nemen. Doe dit schriftelijk, zodat u op een ander moment naar dit verzoek kan verwijzen. Mocht de verhuurder negatief reageren op uw voorstel, dan is de rechter een mogelijke optie. De rechter zal dan op basis van alle relevante omstandigheden besluiten of de verhuurder de woning moet verduurzamen.

Naar de rechter

De rechter kan in sommige gevallen de verhuurder verplichten om isolerende maatregelen te nemen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het isoleren van de gevel, het dak, de ramen en de vloer. Daarnaast kan het ook gaan over een nieuwe cv-ketel met een rendement van minstens 80 procent. De voorwaarde hierbij is wel dat de huidige cv-ketel meer dan tien jaar oud is. 

Uit de praktijk blijkt dat de rechter een beslissing maakt op basis van alle omstandigheden van het geval. Er wordt onder andere gekeken naar hoe eenvoudig de maatregelen genomen kunnen worden. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de middelen die de verhuurder tot zijn beschikking heeft. Bij een verouderde woning met enkel glas zal een vordering voor dubbel glas sneller toegewezen worden. Als de kosten daarnaast voor een verhuurder te hoog worden, zoals wanneer er sprake is van een groot complex of wanneer het zonnepanelen betreft, zal u als huurder minder snel gelijk krijgen. 

Huurverhoging

De verhuurder mag wegens de energiebesparende maatregelen in beginsel uw huur verhogen. Dit omdat de woning is verbeterd en in waarde is gestegen. Een huurverhoging is dan vaak redelijk. De rechter zal ook in een juridische procedure aan u vragen of u bereid bent die verhoging te betalen. Geeft u aan dat u hiertoe niet bereid bent, dan zal het afdwingen van een energiebesparende maatregel bij de rechter waarschijnlijk niet slagen. De verhuurder dient uiteraard wel goed toe te kunnen lichten waarom uw huur wordt verhoogd en waarom deze verhoging redelijk is. Als u het oneens bent met de huurverhoging, kunt u aan de Huurcommissie vragen wat wel een redelijke huurverhoging is. De termijn hiervoor is 3 maanden nadat de maatregelen zijn bewerkstelligd.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.