Rechtstelefoon

View Original

Ik wil mijn kind erkennen: hoe doe ik dat?

Om juridisch ouder te worden van een kind moet het kind erkend worden. Als u juridisch ouder wordt, ontstaan er voor u rechten en plichten. Het is daarom van belang om te weten of u juridisch ouder bent of hoe u dat kan worden. In sommige gevallen wordt u automatisch juridisch ouder, maar indien dit niet zo is, moet er voor de erkenning toestemming zijn van de moeder van het kind. In dit artikel wordt besproken wanneer u automatisch juridisch ouder bent, welke voorwaarden er zijn voor erkenning en welke gevolgen de erkenning heeft.  

Automatisch juridisch ouder

In een aantal gevallen hoeft u het kind niet te erkennen, maar wordt u automatisch juridisch ouder van het kind. Dit is zo als u de biologische moeder bent, als het kind geadopteerd is of als het kind is geboren tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Het geregistreerd partnerschap moet wel op of na 1 april 2014 gesloten zijn. Mocht dit voorafgaand aan deze datum zijn, is de partner niet automatisch juridisch ouder en dient het kind alsnog erkend te worden. 

Als twee vrouwen juridisch ouder willen worden is het belangrijk of de zaaddonor bekend of onbekend is. Als de zaaddonor onbekend is en er is sprake van een huwelijk of geregistreerd partnerschap is de meemoeder of duomoeder automatisch juridisch ouder. Let hierbij wel op de grens van 1 april 2014 in geval van een geregistreerd partnerschap. Als er een bekende zaaddonor is of geen huwelijk of geregistreerd partnerschap dient de meemoeder of duomoeder het kind te erkennen. Verder is het van belang te benoemen dat een draagmoeder ook automatisch juridisch ouder wordt. Als twee mannen juridisch ouder willen worden van een kind, dan kan de een het kind met toestemming van de draagmoeder erkennen en de ander kan het kind adopteren.

Voorwaarden erkenning 

Mocht u niet automatisch juridisch ouder zijn, kan u dat worden door het kind te erkennen. Een kind kan maar twee juridische ouders hebben. Voor de erkenning zijn een aantal voorwaarden. U dient als erkenner 16 jaar of ouder te zijn. Verder moet de moeder van het kind in beginsel toestemming geven, behalve als het kind 16 jaar of ouder is. Ook dient het kind zelf toestemming te geven vanaf de leeftijd van 12 jaar.  Mocht deze toestemming worden verleend, kan u de erkenning regelen bij de gemeente. De erkenning kan voor de geboorte van het kind plaatsvinden, tijdens de geboorteaangifte of op een later moment. 

Geen toestemming voor erkenning

Zoals aangegeven is een voorwaarde voor de erkenning van een kind de toestemming van de moeder of het kind zelf. Als deze toestemming niet wordt verleend, is de eerste stap om er onderling toch uit te komen. Mogelijk biedt mediation hier een uitkomst in. Als dit geen uitkomst biedt, kan u via de rechter uw kind erkennen. Aan de rechter kunt u vervangende toestemming vragen voor de erkenning. Voor deze procedure is een advocaat verplicht. Als de rechter de vervangende toestemming verleent, kan u de wettelijke erkenning laten registreren bij de gemeente. 

Gevolgen erkenning

Als u een kind erkent, heeft deze erkenning wel gevolgen. Na de erkenning ontstaat er een juridische band tussen u het kind, waaruit ook voortkomt dat u wettelijke erfgenamen wordt van elkaar. Een ander gevolg van erkenning is de onderhoudsplicht die voor u ontstaat ten aanzien van het kind. Deze onderhoudsplicht geldt totdat het kind de leeftijd van 21 jaar bereikt. Verder kan het kind in beginsel de nationaliteit van u verkrijgen.

Daarnaast ontstaan er naar aanleiding van de erkenning ook een aantal rechten voor u. Deze rechten zien bijvoorbeeld op het recht op omgang en informatie. Door de erkenning kan het kind ook uw achternaam krijgen. Als laatste is het van belang om op te merken dat erkenning niet verward dient te worden met ouderlijk gezag. Ouderlijk gezag volgt niet automatisch door erkenning. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.