Rechtstelefoon

View Original

Mijn ex-partner wil mijn spullen niet teruggeven, wat kan ik doen?

Als een relatie is geëindigd, brengt dit veel met zich mee. Indien u en uw ex-partner ook nog hebben samengewoond, moeten de spullen van u en uw ex-partner weer worden verdeeld. Het kan dan voorkomen dat er nog spullen van u bij uw ex-partner liggen, of dat uw ex-partner spullen van u heeft meegenomen. Mogelijk beweert uw ex-partner dat de spullen niet van u zijn, of weigert uw ex-partner u de kans te geven om de spullen op te komen halen. Wat kan u doen om uw spullen alsnog terug te krijgen?

In gesprek

Het is verstandig om allereerst contact op te nemen met uw ex-partner en hem of haar verzoeken de spullen terug te geven. Laat aan uw ex-partner weten dat hij of zij verplicht is om uw spullen terug te geven. Feitelijk is het meenemen van spullen die niet aan uw ex-partner toebehoren namelijk aan te merken als diefstal. U kunt aangeven dat u juridische stappen zal ondernemen indien uw ex-partner weigert de spullen terug te geven. Daarnaast kan het lonen om alvast bewijs te verzamelen dat de betreffende spullen van u zijn en om een lijst op te stellen van de spullen die u terug wenst te krijgen.

Een aangetekende brief

Indien uw ex-partner na het gesprek nog steeds weigert om uw spullen terug te geven, is het verstandig om uw ex-partner een aangetekende brief te sturen. Om verdere stappen te kunnen ondernemen, is het namelijk cruciaal dat u kan aantonen uw ex-partner te hebben verzocht om uw spullen terug te geven. Met een aangetekende brief weet u zeker dat u dit kan bewijzen. In deze brief beroept u zich op artikel 5:2 van het Burgerlijk Wetboek. Dit is het recht op revindicatie. Volgens dit wetsartikel kan een eigenaar zijn eigendom opeisen. In de aangetekende brief geeft u uw ex-partner een redelijke termijn om de betreffende spullen terug te geven. Deze redelijke termijn is afhankelijk van hoe ver u en uw ex-partner uit elkaar wonen. Hoe verder u en uw ex-partner namelijk van elkaar vandaan wonen, hoe meer tijd u uw ex-partner moet geven om de spullen aan u terug te geven.  Daarnaast kunt u aanbieden om de spullen zelf op te komen halen. Het loont om als bijlage bij deze brief een inboedellijst toe te voegen. Dit is een lijst met alle betreffende spullen die u wenst terug te krijgen van uw ex-partner. Hiermee is het voor uw ex-partner duidelijk welke spullen u terug wenst te krijgen. 

Verdere stappen

Indien uw ex-partner na de door u gestelde termijn nog steeds weigert om uw spullen terug te geven, zult u verdere juridische stappen moeten ondernemen. U kunt dan naar de rechter stappen om de spullen op te eisen. Indien u dit besluit te doen, is het van belang dat u kan aantonen dat de spullen uw eigendom zijn. Hiervoor moet u zoveel mogelijk bewijs verzamelen. Hierbij kunt u denken aan bonnetjes, aankoopbewijzen, foto’s en getuigen die kunnen bevestigen dat u de spullen heeft gekocht. Het is verstandig om op zoek te gaan naar iemand die u tijdens de rechtszaak bij kan staan. De rechter kan uw ex-partner vervolgens verplichten om de spullen terug te geven.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.