Rechtstelefoon

View Original

Wat komt er kijken bij een scheiding?

Ondanks dat u natuurlijk een huwelijk aangaat met de intentie om voor eeuwig samen met uw partner te blijven, komt het helaas regelmatig voor dat een huwelijk vroegtijdig ten einde komt. Op dat moment dienen er een aantal zaken geregeld te worden. Het is begrijpelijk dat u door alle hectiek rondom de scheiding de bomen door het bos niet meer ziet. In dit artikel vindt u daarom een aantal belangrijke zaken waarover u met uw ex-partner afspraken zal moeten maken. 

Gezamenlijke boedel

Indien u in algehele gemeenschap van goederen bent getrouwd zullen alle bezittingen en schulden van u en uw ex-partner samen zijn. Bent u in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd? In dat geval zullen alle bezittingen en schulden die zijn verkregen tijdens het huwelijk van beiden zijn. Indien u bent getrouwd onder huwelijkse voorwaarden zal u de gemaakte afspraken na moeten gaan om erachter te komen wat al dan niet tot de gezamenlijke boedel behoort. 

De gezamenlijke bezittingen en schulden dienen bij een scheiding verdeeld te worden. Denk bijvoorbeeld aan de gezamenlijke koopwoning: wordt de woning verkocht, of blijft één van de ex-partners in de woning wonen? Het is verstandig om alle bezittingen en schulden op een rijtje te zetten, zodat vervolgens de boedel eerlijk kan worden verdeeld. 

Kinderen

Zijn er kinderen geboren tijdens het huwelijk? Of hebben beide ouders ouderlijk gezag? Dan is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin worden afspraken gemaakt over de opvoeding van de kinderen. Zo zal de tijd met de kinderen verdeeld moeten worden in een omgangsregeling. Indien de kinderen inmiddels meerderjarig zijn is het opstellen van een ouderschapsplan niet meer nodig, omdat dan het ouderlijk gezag ten einde is gekomen.

Alimentatie

Ook kan één van de ex-partners recht hebben op alimentatie. Er bestaan twee soorten alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. Partneralimentatie is bedoeld om de ex-partner te ondersteunen in zijn of haar levensonderhoud, terwijl kinderalimentatie een financiële bijdrage is voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. Of men recht heeft op kinder- dan wel partneralimentatie is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de draagkracht van de ex-partners. 

Rechter

Is het gelukt om afspraken te maken met uw aanstaande ex-partner? Dan kan de echtscheiding aangevraagd worden. Indien partijen er niet onderling uitkomen kan mediation wellicht een oplossing bieden. Hier is het wel noodzakelijk dat beide partijen er voor open staan. Komt u er gezamenlijk niet uit? Dan is een andere optie om een eenzijdig echtscheidingsverzoek in te dienen, dit is zonder medewerking van uw ex-partner. In een echtscheidingsprocedure is het inschakelen van een advocaat verplicht. Een advocaat zal een echtscheidingsverzoek in kunnen dienen, waarna de rechter uiteindelijk tot een uitspraak zal komen. Veelal zal de rechter de scheiding uitspreken. Wanneer de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand is de scheiding officieel een feit. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.