Rechtstelefoon

View Original

Wat houdt de leerplicht in?

U bent vast bekend met de leerplicht voor kinderen vanaf vijf jaar oud. Misschien heeft u uw redenen om uw kind niet in te willen schrijven op een school of wilt u uw kind voor bepaalde redenen tijdelijk thuis houden. Kan dat? In dit artikel worden uw vragen beantwoord.

De leerplicht

Kinderen van 5 tot en met 16 jaar oud die in Nederland wonen zijn leerplichtig en moeten dus op een school zijn ingeschreven en onderwijs krijgen. U heeft als ouder de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat uw kind onderwijs krijgt. In sommige uitzonderlijke situaties kunt u een vrijstelling voor de leerplicht krijgen. Voor jongeren tussen de 16 en 18 jaar die geen startkwalificatie hebben geldt een kwalificatieplicht. Dit betekent dat de jongere minimaal een diploma van een havo, vwo of mbo-opleiding nodig heeft.

Mijn kind kan een korte tijd niet naar school

Bij ziekte moet u de school binnen twee dagen inlichten. Wanneer u wilt dat uw kind vrij is vanwege bepaalde feestdagen of een huwelijk of een begrafenis, dan moet u dit vooraf aan de school doorgeven. De directeur moet vervolgens toestemming geven. De feestdag moet u in ieder geval een dag van tevoren doorgeven, maar hoe eerder hoe beter. Voor vakanties buiten schoolvakanties is het belangrijk dat u kunt uitleggen en bewijzen waarom u niet in de schoolvakanties op vakantie gaat. Als uw kind 2 tot 10 dagen niet naar school kan vanwege een bijzondere gebeurtenis, dan beslist de directeur of uw kind vrij krijgt.

Mijn kind kan langdurig niet naar school

Als uw kind voor een lange tijd niet naar school kan, kunt u een langdurige vrijstelling krijgen. Dit is een vrijstelling voor maximaal een jaar. Een vrijstelling moet u voor 1 juli hebben aangevraagd. De leerplichtambtenaar zal bepalen of uw kind de vrijstelling krijgt of niet. Hiervoor moet u een goede reden hebben. Deze redenen zijn bijvoorbeeld:

  • Uw kind is ziek of heeft een stoornis. Hiervoor heeft u een recente verklaring nodig van een arts of van een psycholoog. De arts mag niet de eigen arts van uw kind zijn.

  • Er zijn geen scholen in de buurt die passen bij de manier waarop u over het leven denkt. Bijvoorbeeld als geen van de scholen bij uw geloof passen.

  • U en uw kind leiden een rondtrekkend bestaan en blijven nergens lang genoeg voor uw kind om er naar school te gaan. 

  • Uw kind krijgt al onderwijs in het buitenland.

Kan ik mijn kind zelf onderwijs geven?

Volgens de wet moet uw kind het onderwijs krijgen van een school. U kunt als ouder uw kind niet zelf thuisonderwijs geven, tenzij u een langdurige vrijstelling heeft. Als u een andere opvatting heeft over het onderwijs en het leven dan de nabijgelegen scholen, is dit mogelijk voldoende om uw kind thuis te kunnen onderwijzen.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.