Rechtstelefoon

View Original

Geld dat ik heb uitgeleend wordt niet terugbetaald. Wat te doen?

Geld uitlenen aan een ander, zoals een vriendin, kan een manier zijn om te helpen. Het wordt echter vervelend en lastig als die vriendin het geld niet terugbetaalt. Terwijl u het geld zelf misschien ook nodig heeft. In dit artikel leest u wat u kunt doen om uw geld weer terug te krijgen. 

Wanneer kan ik terugbetaling eisen?

Wanneer u geld uitleent zonder tussenkomst van de bank, dan is er sprake van een onderhandse lening. U kunt met de ander afspraken maken over de terugbetaling. Deze afspraken kunnen zowel schriftelijk als mondeling worden gemaakt. Het is echter verstandig om een schriftelijke overeenkomst op te stellen, zodat u het bestaan van de lening kunt bewijzen. Voor de terugbetaling van de lening zijn de gemaakte afspraken leidend. Als er een specifiek moment is afgesproken voor de terugbetaling, dan moet terugbetaling ook op dat moment gebeuren. Als er geen moment is afgesproken voor de terugbetaling, kan de lening meteen door u worden teruggeëist. Soms maakt u de afspraak dat het geld moet worden terugbetaald zodra de geldlener daartoe in staat is. In dat geval kan in onderling overleg bepaald worden wat de uiterlijke datum van terugbetaling is. Als u daar onderling niet uitkomt, kan een mediator een uitkomst bieden. In het uiterste geval moet de rechter het moment van terugbetaling bepalen, waarbij er wordt gelet op alle omstandigheden van het geval.

Afspraken worden niet nagekomen

Het uitgangspunt binnen het Nederlandse recht is dat overeenkomsten moeten worden nagekomen, dus ook een leningsovereenkomst. Als de lening niet wordt terugbetaald op het afgesproken moment, dan is er sprake van een tekortkoming in de nakoming, ook wel wanprestatie genoemd. In dit geval is het goed om eerst contact op te nemen met de geldlener. Soms kunt u met de geldlener een nieuwe afspraak maken over een betalingsregeling, omdat de geldlener de lening niet direct af kan lossen. Ook in dit geval is het verstandig om deze afspraken schriftelijk vast te leggen. Wanneer u er samen niet uitkomt, kunt u door middel van een brief het geld terugvorderen door een bepaalde datum vast te stellen voor terugbetaling. U dient de geldlener hiervoor wel een redelijke termijn te geven. Tot slot kunt u nakoming van de leningsovereenkomst vorderen bij de rechter. U moet dan wel kunnen aantonen dat er een leningsovereenkomst is gesloten en dat de geldlener de gemaakte afspraken niet nakomt. Daarbij moet u denken aan bewijs van het feit dat het geldbedrag daadwerkelijk is geleend en niet is geschonken, bewijs van de hoogte van het bedrag en bewijs van de wijze van terugbetaling van de lening. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.