Rechtstelefoon

View Original

Wie handelt de erfenis af?

Bij een overlijden van een naaste komt er veel op u af. Terwijl u vaak hoog in emotie zit, moet er veel geregeld worden. Als erfgenaam bent u namelijk vaak verantwoordelijk voor het afhandelen van de erfenis. In dit artikel zal worden uitgelegd wanneer dit het geval is en wat u daarbij kunt verwachten.

Testament

Allereerst is het verstandig om na te gaan of de overledene een testament heeft achtergelaten. Dit kunt u controleren in het Centraal Testamentenregister. Als er sprake is van een testament, dan dient u zich tot de notaris te wenden.  Wat in het testament staat opgenomen is namelijk leidend. Als erfgenaam moet u zich houden aan hetgeen wat er in het testament staat over het regelen van de erfenis. Vaak is te zien dat er in het testament een executeur is benoemd. Dit is degene die de erfenis voor de erfgenamen onder andere beheert. Soms staat in het testament ook opgenomen dat de executeur de uitvaart moet regelen. Als de executeur zijn benoeming aanvaardt, moet hij de erfgenamen op de hoogte houden. U kunt als erfgenaam niet zonder medewerking van de executeur over de nalatenschap beheren. Bij volbrenging van de taken zal de executeur vertellen wat hij heeft gedaan. Dit wordt ook wel rekening en verantwoording genoemd.

Geen testament: wettelijke erfgenamen

Als er geen testament is, zijn de wettelijke erfgenamen samen verantwoordelijk voor het afwikkelen van de erfenis. Als erfgenaam moet u eerst kiezen of u de erfenis (zuiver) aanvaardt. U kunt ervoor kiezen om de erfenis beneficiair te aanvaarden, wat betekent dat u de erfenis aanvaardt onder voorbehoud van wat er in de boedel zit. U aanvaardt de erfenis dan alleen als deze positief is. Uiteraard kunt u de erfenis ook verwerpen, waardoor u geen erfgenaam meer bent. Als u de erfenis beneficiair aanvaardt of verwerpt, dient u een verklaring af te leggen bij de rechtbank. 

Bij zuivere en beneficiaire aanvaarding bent u verplicht om de erfenis af te handelen. Waarschijnlijk zijn er veel zaken die geregeld moeten worden. Denk daarbij aan het opzeggen van alle lopende abonnementen, het verdelen of verkopen van de inboedel en het opzeggen van de huur. Bij een koopwoning kunt u er als erfgenaam zelf gaan wonen, waardoor u de andere erfgenamen uit moet kopen. De woning kan ook worden verkocht, waarna de opbrengst onder de erfgenamen moet worden verdeeld. Het regelen van deze zaken kan helaas soms voor discussie en onenigheid zorgen tussen de erfgenamen. Het is veelal verstandig om juridische hulp in te schakelen bij het afwikkelen van de erfenis. Dit vanwege mogelijke onderlinge onenigheid, maar ook om te voorkomen dat u per abuis de erfenis zuiver aanvaardt, zonder dat dit uw bedoeling was. Wij kunnen u eventueel helpen bij het vinden van deze hulp.

Boedelvolmacht

Omdat er veel geregeld moet worden en dit lastig kan zijn bij veel erfgenamen, kunt u er ook met de andere erfgenamen voor kiezen om een of meer personen de erfenis te laten regelen. Dit kan door middel van een boedelvolmacht. In een boedelvolmacht staat opgenomen wat de gekozen persoon namens de erfgenamen mag doen. Deze gekozen persoon kan een erfgenaam zijn, maar dit hoeft niet. Zo kunt u er ook voor kiezen om de notaris de erfenis te laten regelen. Een boedelvolmacht kunt u regelen bij een notaris. Wij kunnen u eventueel helpen bij het vinden van een notaris.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.