Rechtstelefoon

View Original

Ben ik aansprakelijk als mijn kind schade veroorzaakt?

Stel, tijdens het spelen vliegt uw kind een drone door het raam van de buren. De buren gaan vervolgens met u als ouder in gesprek om tot een oplossing te komen. Als ouder zult u zich afvragen of u aansprakelijk bent voor de schade die door uw kind is veroorzaakt. In dit artikel leest u meer over wanneer u aansprakelijk bent en wanneer niet. 

Verschillende leeftijdsgroepen

Of u als ouder aansprakelijk bent voor de schade die door uw kind is veroorzaakt, hangt af van de leeftijd van uw kind. In sommige gevallen is uw kind namelijk zelf aansprakelijk. Voor aansprakelijkheid wordt er in de wet onderscheid gemaakt in drie leeftijdsgroepen, namelijk: kinderen tot veertien jaar, kinderen tussen de veertien en zestien jaar en kinderen ouder dan zestien jaar. 

Kinderen onder de veertien jaar

Kinderen tot de leeftijd van veertien kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor de schade die zij veroorzaken. In alle gevallen zijn de ouders met het ouderlijk gezag vervangend aansprakelijk. Wel dient voor deze aansprakelijkheid voldaan te zijn aan de vereisten van een onrechtmatige daad. Wanneer uw kind (die jonger is dan veertien jaar) dus de drone door het raam van de buren vliegt, dan betreft dit een onrechtmatige daad waarvoor u als ouder aansprakelijk bent. U kunt als ouder echter niet aansprakelijk gesteld worden wanneer de schade bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door overmacht. Denkt u hierbij aan een situatie dat uw kind een drone door een ruit vliegt om uw buren uit een in brand staand huis te redden. 

Kinderen tussen de veertien en zestien jaar

In beginsel zijn ook de ouders met het ouderlijk gezag bij schade veroorzaakt door kinderen tussen de veertien en zestien jaar vervangend aansprakelijk. Het is namelijk de verantwoordelijkheid van u als ouder om toezicht te houden op uw kind. Wel laat de wet toe dat uw kind van boven de veertien jaar zelf aansprakelijk gesteld kan worden voor de schade die hij of zij veroorzaakt heeft als u niet kan worden verweten dat u de schadeveroorzakende gedraging van uw kind niet heeft kunnen voorkomen. In plaats van dat u dan aansprakelijk wordt gesteld, zal uw kind aansprakelijk worden gesteld. U zal in dit geval wel moeten aantonen dat u er alles aan gedaan heeft om te voorkomen dat uw kind schade zou veroorzaken. Denkt u hierbij aan een situatie waarin uw kind een drone door een ruit heeft gevlogen. Als u bijvoorbeeld zou kunnen bewijzen dat u uw kind verboden had met de drone te spelen en dat u de drone achter slot en grendel had bewaard, zou uw kind opdraaien voor de schade.

Kinderen van zestien jaar of ouder

Wanneer uw kind de leeftijd van zestien bereikt heeft, bent u als ouder met het ouderlijk gezag niet langer vervangend aansprakelijk voor de schade. Uw kind is in principe gehouden om de schade zelf te vergoeden. In sommige gevallen bent u echter toch aansprakelijk als uw kind schade veroorzaakt. Dit is het geval als u niet heeft ingegrepen terwijl u wist dat uw kind iets ging doen waarbij de kans groot was dat er schade zou ontstaan. Maakt uw kind bijvoorbeeld opzettelijk een loopband in de sportschool kapot en wist u dat uw kind hiervoor niet verzekerd was, dan kan u alsnog aansprakelijk worden gesteld voor de schade.  

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.