Rechtstelefoon

View Original

Moet ik de studiekosten die mijn werkgever voor mij heeft betaald terugbetalen?

Het is natuurlijk erg fijn als uw werkgever uw studiekosten wil vergoeden. Dit is wederzijds voordelig: de werkgever profiteert van uw extra opgedane kennis en u kunt uzelf ontwikkelen, zonder hiervoor alle kosten te dragen. De studiekosten moeten echter wel in sommige gevallen terugbetaald worden indien u ontslag neemt. In dit artikel wordt uiteengezet wanneer uw werkgever de betaalde studiekosten van u terug kan vorderen. 

De basis van het studiekostenbeding

Het studiekostenbeding is een gebruikelijke bepaling in de arbeidsovereenkomst. De voorwaarden voor een rechtsgeldig studiekostenbeding zijn niet wettelijk geregeld, dus er staat niets over de voorwaarden in de wet. Er zijn echter wel door rechters uitspraken gedaan waaruit afgeleid kan worden aan welke voorwaarden voldaan dient te zijn, om te spreken van een rechtsgeldig studiekostenbeding. De werkgever kan pas van u verlangen dat u de studiekosten terugbetaalt, als aan alle voorwaarden die in de rechtspraak zijn vastgesteld zijn voldaan.

De voorwaarden van het studiekostenbeding

Ten eerste kan de werkgever u pas verzoeken om studiekosten terug te betalen, indien het studiekostenbeding schriftelijk is overeengekomen tussen u en de werkgever. Anders is er geen basis voor het terugbetalen. Verder moet het initiatief voor het ontslag in beginsel bij de werknemer liggen. De werkgever mag u dus niet ontslaan en u aan het studiekostenbeding houden. Dat wordt namelijk onredelijk gevonden door rechters. Hierop geldt echter wel een uitzondering, namelijk wanneer er een dringende reden is voor uw ontslag. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld het plegen van diefstal waardoor u op staande voet bent ontslagen.

De bepaling zelf dient ook aan een aantal voorwaarden te voldoen. Het bedrag dat aan studiekosten gemaakt is en bij het beding hoort moet specifiek worden opgenomen in het beding, zodat er duidelijkheid is tussen u en uw werkgever over het bedrag. Dit bedrag mag maar voor een specifieke periode na de opleiding teruggevorderd worden. Er moet dus een termijn gegeven worden aan het beding. Na deze termijn kan worden gesteld dat de werkgever genoeg voordeel heeft gehad van de genoten opleiding om zijn kosten te rechtvaardigen. Na de termijn zijn de studiekosten ‘terugverdiend’ en hoeft u ze niet terug te betalen bij het nemen van ontslag. Verder is het van belang dat het studiekostenbeding een glijdende schaal bevat. Dit houdt in dat het bedrag dat de werkgever van u terug kan vorderen per tijdsperiode verminderd. Stel, u moet 3.000 euro terugbetalen voor studiekosten en het beding is 3 jaar geldig, dan moet het bedrag van 3.000 euro wel per jaar redelijk verminderd worden. Bijvoorbeeld dat men na een jaar nog maar 2.000 euro hoeft te betalen. De laatste voorwaarde waaraan het studiekostenbeding moet voldoen is dat de consequenties helder geformuleerd moeten zijn in het beding. U als werknemer moet namelijk heel duidelijk kunnen begrijpen waar u mee akkoord gaat wanneer u een studiekostenbeding tekent. Vage omschrijvingen worden door de rechter dus niet geaccepteerd.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.