Rechtstelefoon

View Original

Procederen bij de kantonrechter

U heeft als particulier of ondernemer een conflict met een andere particulier of organisatie. Dit is natuurlijk erg vervelend. Als u hier onderling niet uitkomt, kan u in sommige gevallen zonder advocaat naar de kantonrechter stappen. De kantonrechter beslist onder andere over arbeidszaken en consumentenzaken. Maar indien de zaak over een geldbedrag gaat, dan beslist de kantonrechter enkel over de zaak indien het bedrag lager is dan 25.000 euro. Ligt de hoogte van uw vordering boven de 25.000 euro? Dan dient u naar de civiele rechter te gaan. 

Dagvaarden of verzoeken?

Bij de kantonrechter kan men twee verschillende procedures starten. Dit betreffen dagvaardings- of verzoekschriftprocedures. U bent voor geen van de procedures bij de kantonrechter verplicht om een advocaat in de arm te nemen. Al is het vaak wel verstandig een jurist in te schakelen; wij kunnen u daar eventueel bij helpen.

In een dagvaardingsprocedure vraagt u het oordeel van de rechter over een conflict. De procedure begint met een dagvaarding gericht aan de tegenpartij. Deze dagvaarding wordt door een deurwaarder afgeleverd aan de tegenpartij. In de dagvaarding legt u of uw gemachtigde (jurist) uit wat het conflict is en wat u exact wilt. De tegenpartij kan hierop reageren. 

Bij een verzoekschriftprocedure vraagt u de rechter om iets te doen. Bijvoorbeeld om een arbeidsovereenkomst te ontbinden of om een echtscheiding uit te spreken. De andere partij, of een belanghebbende, kan hierop reageren middels een verweerschrift. Als u met spoed een uitspraak nodig heeft van de rechter, kan u een kort geding (spoedprocedure) starten. 

Wat kost dat?

Er komen verschillende kosten kijken bij een rechtszaak. In eerste instantie betaalt degene die de procedure start de kosten van de rechtbank. Deze kosten worden ook wel griffierechten genoemd. Deze griffierechten zijn voor consumenten veel lager dan voor bedrijven, maar kunnen per zaak nog variëren. Uw tegenpartij in de kantonzaak is geen griffierechten verschuldigd. 

Om een procedure te kunnen starten bij de kantonrechter, moet u een deurwaarder inschakelen. Sommige taken die horen bij een rechtszaak mogen namelijk alleen door een deurwaarder worden uitgevoerd, zoals het bezorgen van een dagvaarding aan de tegenpartij. De partij die de opdracht geeft, betaalt dan ook de kosten van de deurwaarder. Deze deurwaarderskosten worden jaarlijks wettelijk vastgesteld. U kunt hierbij denken aan een bedrag van rond de €100 voor het uitbrengen van een dagvaarding.

De kosten voor juridische bijstand worden in beginsel ook door de partij die ze inschakelt betaald. Mensen met een laag inkomen kunnen gesubsidieerde rechtsbijstand aanvragen, zodat ze minder, of in sommige gevallen zelfs niets, hoeven te betalen voor hun advocaat. De overige kosten van een rechtszaak - zoals een tolk, deskundige of eventuele getuigen - zijn voor rekening van degene die ze oproept. 

En als ik mijn zaak win? 

U kan om een proceskostenveroordeling vragen. Dit houdt in dat de verliezende partij de proceskosten en eventuele buitengerechtelijke kosten - zoals kosten voor bewijsverzameling - moet betalen. De vergoeding kan lager zijn dan de kosten die zijn gemaakt. De rechter kan zelf bepalen welke gemaakte kosten hij wil laten vergoeden door de andere partij. 

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.