Rechtstelefoon

View Original

Wat kunt u doen als uw werkgever uw loon niet op tijd betaalt?

U heeft recht op loon voor de werkzaamheden die u verricht op grond van uw contract. Afspraken over de hoogte van het loon en de datum waarop het loon uiterlijk betaald moet zijn, worden normaliter vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. Soms betaalt een werkgever het loon niet op tijd uit. In dit artikel leest u wat in dit geval uw rechten zijn en welke stappen u kunt nemen om het achterstallige loon op te eisen.

Wanneer is het salaris ‘te laat’ betaald?

Om na te gaan of uw werkgever te laat is met de betaling van het salaris, is het allereerst van belang om na te gaan op welk moment het salaris opeisbaar is. In de arbeidsovereenkomst of cao is meestal bepaald op welke dag uw werkgever het loon uiterlijk dient te betalen. Als deze vervaldatum verstrijkt en uw werkgever zijn verplichting tot een tijdige betaling niet is nagekomen, dan kan het loon opgeëist worden.

Soms is er niets geregeld in het arbeidscontract over de datum van uitbetaling van het salaris. De wet bepaalt in dit geval dat het salaris opeisbaar is na afloop van het tijdvak waarover het loon op grond van de arbeidsovereenkomst betaald moet worden. Zo dient de werkgever een weeksalaris bijvoorbeeld binnen een week te betalen. Als er een maandloon is overeengekomen, dient dit binnen een maand uitbetaald te worden. 

Salaris te laat betaald?

Als het salaris niet op tijd wordt betaald, dan kunt u uw werkgever hierover schriftelijk benaderen. In deze brief verzoekt u uw werkgever om vooralsnog zorg te dragen voor een snelle en correcte uitbetaling. De wet bepaalt verder dat er een wettelijke verhoging verschuldigd is door de werkgever vanaf de vierde werkdag waarop het loon opeisbaar is, maar niet is betaald. Vanaf de vierde werkdag tot en met de achtste werkdag bedraagt deze wettelijke verhoging 5% van het brutoloon (per dag) en vanaf de negende werkdag bedraagt de verhoging 1% van het brutoloon. De wettelijke verhoging mag niet meer bedragen dan 50% van het brutoloon. Daarnaast kan ook wettelijke rente van 2% gevorderd worden voor de vertraging. 

Het is verstandig om het achterstallige loon schriftelijk bij de werkgever op te eisen. Wij kunnen u eventueel helpen bij het vinden van een jurist om deze brief voor u op te laten stellen.

Wilt u meer weten?

Bel ons dan op 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt dan direct een jurist aan de lijn die kan adviseren over uw persoonlijke situatie.