Testament

Om af te wijken van het wettelijk erfrecht, kan er een testament opgemaakt worden. In het testament kan een erflater bepalen wie zijn erfgenamen zijn en wie hoeveel uit de nalatenschap erft. Voor het opstellen van een testament dient men zich te wenden tot een notaris.

Testament

In een testament kan er dus afgeweken worden van het wettelijk erfrecht. In veel situaties is het opstellen van een testament een verstandige keuze, bijvoorbeeld voor samenwoners die geen wettelijke erfgenamen van elkaar zijn. Een testament is enkel geldig indien het is opgesteld door een notaris. Er zijn een aantal voorwaarden om een testament op te laten stellen, zo moet de erflater bijvoorbeeld minimaal 16 jaar oud zijn en mag hij niet onder curatele staan. Ieder testament wordt geregistreerd in het Centraal testamentenregister. Gedurende het leven van een erflater is de inhoud en zelfs de vraag of er een testament is, geheim. Pas na het overlijden van de erflater kunnen erfgenamen in het Centraal testamentenregister nagaan of er een testament is. In het testament kan men veel zaken regelen. 

Executeur

Het is mogelijk om in het testament iemand aan te wijzen die belast en bevoegd is om de afwikkeling van de nalatenschap te regelen: de executeur. Het is mogelijk om verschillende executeurs aan te wijzen, zo kan er een executeur aangewezen worden die alle zaken rondom de uitvaart regelt. Zowel familieleden als buitenstaanders, bijvoorbeeld een notaris of een advocaat, kunnen tot executeur worden benoemd. Daarnaast is het ook mogelijk dat een stichting (of een andere instelling) tot executeur benoemd kan worden. De executeur heeft een aantal taken, zo kan er gedacht worden aan het opzeggen van abonnementen, het opmaken van een boedelbeschrijving, het aanschrijven van schuldeisers enzovoorts. De executeur is bevoegd tot het beheer van de nalatenschap, dit betekent dan ook dat erfgenamen het beheer niet meer in eigen handen hebben.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij een testament. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw testament te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.