Huwelijk

Nog steeds zien velen het huwelijk als een ultieme bezegeling van hun liefde. Het huwelijk kent een wettelijke status en voor partners brengt dit veel rechten en plichten met zich mee. ​​​​​​​Hieronder een greep uit de vele juridische gevolgen van een huwelijk.

Juridische gevolgen

Zoals gezegd brengt het huwelijk rechten en plichten met zich mee. Sinds 1 januari 2018 is een belangrijke wijziging doorgevoerd in het huwelijksvermogensrecht. Stellen die op of na deze datum zijn getrouwd of nog gaan trouwen, krijgen niet meer automatisch te maken met de algehele gemeenschap van goederen. In een algehele gemeenschap van goederen worden alle bezittingen en schulden (dus ook de bezittingen en de schulden die men had vóór het huwelijk) op één hoop gegooid en wordt alles gezamenlijk. Vanaf 1 januari 2018 is de regel dat men trouwt in een beperkte gemeenschap van goederen: bezittingen en schulden die men had vóór het huwelijk blijven gescheiden van de gemeenschap.

Een huwelijk brengt automatisch een onderhoudsverplichting met zich mee. Partners hebben gedurende het huwelijk een onderhoudsverplichting naar elkaar toe. Maar zelfs na een scheiding blijft de onderhoudsverplichting voortbestaan indien een van de partners niet voldoende middelen heeft om in zijn of haar eigen levensonderhoud te voorzien. De onderhoudsplicht wordt dan voldaan in de vorm van partneralimentatie. Afhankelijk van de duur van het huwelijk en de vraag of er wel of geen kinderen zijn, wordt de alimentatieduur vastgesteld.

Wordt er een kind geboren uit een huwelijk? Dan verkrijgen beide ouders automatisch het ouderlijk gezag over het kind. Er hoeft dus, anders dan bijvoorbeeld bij samenwonen, geen aparte procedure voor erkenning en ouderlijk gezag gestart te worden.

Partners worden door het sluiten van een huwelijk ook automatisch wettelijk erfgenaam van elkaar. Bij het overlijden van een partner wordt de achterblijvende partner de enige erfgenaam indien er geen testament is opgemaakt en er geen kinderen zijn. Dit betekent dus dat de achterblijvende partner alles erft. Zijn er wel kinderen, dan hebben de kinderen een vordering in geld op de achterblijvende partner, deze is echter pas opeisbaar bij overlijden.

Tot slot is er toestemming van elkaar nodig om bijvoorbeeld over te kunnen gaan tot verkoop of verhuur van de echtelijke woning, maar bijvoorbeeld ook bij het doen van grote giften en het aangaan van sommige overeenkomsten tot koop op afbetaling.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij het huwelijk. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw huwelijk te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.