Geregistreerd partnerschap

Naast het huwelijk en het 'gewone' samenwonen, kennen we nog een andere variant van verbinding met elkaar: het geregistreerd partnerschap. Wat houdt het geregistreerd partnerschap nu exact in? Hoe kan men het geregistreerd partnerschap aangaan - en beëindigen -  en wat zijn nu eigenlijk de verschillen ten opzichte van het huwelijk? 

Geregistreerd partnerschap

Het geregistreerd partnerschap is net zoals het huwelijk in de wet geregeld. Voordat men een geregistreerd partnerschap met elkaar kan aangaan, moet er voldaan worden aan een aantal voorwaarden. Zo mag men bijvoorbeeld niet tegelijk getrouwd zijn en een geregistreerd partnerschap aangaan; moet men in principe meerderjarig zijn; dienen partners melding te maken van het voornemen tot geregistreerd partnerschap bij de gemeente en zo zijn er nog een aantal andere voorwaarden. Iedereen die vanaf 1 januari 2018 een geregistreerd partnerschap aangaat, doet dat in een zogeheten beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat alle persoonlijke bezittingen (en schulden) die men had vóór het geregistreerd partnerschap gescheiden blijft en niet meer automatisch onder de gemeenschap valt. Voor 1 januari 2018 ontstond er automatisch een algehele gemeenschap van goederen. Het is mogelijk om vooralsnog een geregistreerd partnerschap aan te gaan met een algehele gemeenschap van goederen. Dit moet wel geregeld worden bij de notaris die dit laat vastleggen in de partnerschapsvoorwaarden.

Beëindiging geregistreerd partnerschap

Afhankelijk van de situatie hoeft het beëindigen van het geregistreerd partnerschap niet via een gerechtelijke procedure te verlopen. Indien er geen minderjarige kinderen zijn, hoeft men voor het beëindigen van het geregistreerd partnerschap namelijk niet naar de rechter. Met behulp van een advocaat of een notaris kan er een convenant opgesteld worden waarin afspraken worden vastgelegd over de beëindiging van het partnerschap. Als er minderjarige kinderen zijn, kan alleen de rechter het geregistreerd partnerschap ontbinden.

Verschil met het huwelijk

Het geregistreerd partnerschap en het huwelijk verschillen maar weinig van elkaar. Er zijn maar enkele verschillen. Zo is het bijvoorbeeld niet vereist om elkaar het ja-woord te geven bij een geregistreerd partnerschap. Daarnaast hoeft men voor het beëindigen van een geregistreerd partnerschap niet altijd naar de rechter. Ook kan het geregistreerd partnerschap worden omgezet naar een huwelijk maar andersom is dit niet mogelijk. Tot slot en misschien wel het belangrijkste verschil: het geregistreerd partnerschap wordt niet overal op de wereld erkend.

Vraag ons om hulp

Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij een geregistreerd partnerschap. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.

 

Direct juridisch advies?

Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw geregistreerd partnerschap te bespreken.

Direct advies

De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.

Bereikbaar

Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.

Verder helpen

Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.

Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.