Schenking
Het lijkt een simpel mooi gebaar wanneer men schenkt uit liefdadigheid, om een familielid op weg te helpen of misschien zelfs om erfbelasting te voorkomen. Toch komt er meer bij schenken kijken dan u zou vermoeden. Daarom is het raadzaam om ervoor te zorgen dat de schenker, maar ook de ontvanger niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Er zijn (fiscale) regels waar de schenker en ontvanger rekening mee zullen moeten houden, die hieronder worden besproken.
Vrijgestelde schenkbedragen
Wanneer iemand schenkt, spreekt diegene af de ontvanger te verrijken zonder een tegenprestatie. Over die verrijking moet belasting worden betaald zodra het om grotere bedragen gaat. Het belastbare bedrag wordt berekend door het schenkingsbedrag te verminderen met het vrijgestelde schenkbedrag. Hoe hoog het vrijgestelde schenkbedrag is, hangt af van de relatie tussen de schenker en de ontvanger. Ouders kunnen aan hun kinderen tussen de 18 en 40 jaar oud ook grote eenmalige schenkingen doen. Die vrijstelling kan nog eens worden verhoogd als het geschonken geld gebruikt zal worden voor de studie of woning van het kind. Voor alle overige schenkingen buiten de familie om is een lager bedrag vrijgesteld van schenkbelasting. De vrijgestelde bedragen wijzigen jaarlijks. Giften aan goede doelen zijn altijd volledig vrijgesteld.
Belastingtarieven
Zonder vrijstelling moet er helaas dus belasting worden betaald. De hoogte van de belastingtarieven wordt allereerst bepaald door de hoogte van het schenkingsbedrag. Er is een laag tarief voor bedragen onder een bepaald bedrag en een hoog tarief voor schenkingen die dat bedrag overstijgen. Dat bedrag wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. De precieze vaststelling van die twee tarieven is voor de schenker, net zoals bij de vrijstellingen, afhankelijk van de relatie met de ontvanger. Zo betaalt de schenker aan zijn kind of partner 10% belasting tot het grensbedrag en 20% voor schenkingen daarboven. Voor schenkingen aan kleinkinderen is deze verdeling 18% om 36% en voor schenkingen die niet onder die categorieën vallen betaalt de schenker het meest, namelijk 30% belasting over schenkingen tot het grensbedrag en 40% voor schenkingen die dat overstijgen.
Uitsluitingsclausules
Wanneer een ouder een schenking wil doen aan zijn getrouwde kind, kan het zijn dat de schenking in de gedeelde boedel terecht komt. Soms is het niet altijd even wenselijk dat de aangetrouwde familie aanspraak kan maken op de schenking van de ouder aan zijn eigen kind. Om geschillen daarover te voorkomen kunnen er twee soorten uitsluitingsclausules worden opgenomen in de schenkingsovereenkomst. Wanneer de schenker kiest voor de zachte uitsluitingsclausule, erkent hij dat de partner of echtgenote van zijn kind recht heeft op een deel van de schenking, totdat er een echtscheiding plaatsvindt. Vanaf dat moment wordt de partner of echtgenoot uitgesloten van de schenking of hetgeen wat daarmee is gekocht. De schenker kan er ook voor kiezen om gebruik te maken van de koude uitsluiting. In dat geval kan het geschonken bedrag, of hetgeen dat daarmee is gekocht nooit in handen komen van iemand anders dan je eigen kind of zijn nageslacht. De schoonfamilie wordt hiermee altijd uitgesloten, ook bij scheiding of als uw kind komt te overlijden.
Bij twijfel over de hanteren clausule of over het te verwachten belastingtarief is het raadzaam om een notaris te raadplegen.
Vraag ons om hulp
Dit is slechts een greep uit de vele punten die van belang zijn bij een schenking. Bel voor meer informatie nu met één van onze juristen via 0900-1966 of gratis met een lidmaatschap. U krijgt direct een deskundige jurist aan de lijn. Wij kunnen u advies gegeven en eventueel kosteloos en vrijblijvend doorverwijzen voor verdere hulp.
Direct juridisch advies?
Bel nu een jurist op 0900-1966 om uw schenking te bespreken.
Direct advies
De Rechtstelefoon heeft als sociaal-maatschappelijke missie om juridisch advies dichtbij iedere particulier en ondernemer te brengen. We doen dit door u met één telefoontje een direct advies te geven. Door een deskundige jurist die voor u opkomt.
Bereikbaar
Wij zijn iedere werkdag van 08:30 tot 17:30 uur te bereiken op 0900-1966. Een adviesgesprek duurt gemiddeld 10 minuten en dan weet u waar u aan toe bent. U betaalt alleen de gesprekskosten van 95 cpm. Met een lidmaatschap krijgt u voorrang.
Verder helpen
Niet alle problemen zijn via de telefoon op te lossen, daarom kunnen wij u ook doorverwijzen voor juridische hulp. Dit doen we als kosteloze extra service. U krijgt via ons dan altijd het eerste gesprek gratis.
Gratis en met voorrang bellen? Word nu lid.